Ljus i offentliga byggnaderRådhuset, Stockholm

Rådhuset i Stockholm har genomgått en omfattande ombyggnad.

Lighthouse AB har varit med som ljusdesigner och gett Rådhuset en ny spännade belysning.

 

Entréhallen är belyst med uppljus spotlight placerade i varje hörn av kryssvalven. Vid varje trappa eller utgång sitter en spotlight som gör en ljus linje i golvet. För att markera att här kan man gå in.

De gamla kronorna är renoverade och återmonterade.

 

Detalj på hur spotlighten med sin spridningslins lyser upp trappan. Specialskenan med uppljus och spotlight är nyttjad i korridorer och trapphus.

 

I trapporna är belysningen förstärkt med en specialspotlight som är monterad på vägg och som belyser taken. Att den är mycket bra avbländad gör att man kan montera den såhär.

 

Vy mot receptionen.

 

Såhär ser det ut på närmre håll. Väggmonterade effektarmaturer med brett uppljus och smalt nerljus.

 

Uppljus i de gamla valven ger huset ett nytt liv.

 

Belysning på väggar med ett smalt uppljus och ett brett nerljus ger en inramande effekt.

 

Alla korridorer har en specialarmatur monterats. Den har special tillverkats för Rådhuset. I den finns ett asymetriskt uppljus med LED WW och en kontaktskena nedåt.

I kontakskenan är en specialspot monterad. Släpljuset på väggen ger rummet lite mera bredd. Den har en extremt bra avbländning och är dessutom försedd med en spridnings lins som ger en ljusbild längs korridoren.

 

De gamla antikvariska salarna har fått en förstärkt belysning med en pendlad armatur med upp och nerljus. Det breda uppljuset ger även effekt som väggbelysning på de gamla målade väggarna.

I de nytillverkade bänkarna finns en belysning som förstärker horrisontalbelysningen utan att blända.

 

 Så här ser en annan sal ut. Den sk Hästskosalen.

 

Högst upp i tornet fins denna spektakulära krona av gammalt snitt. Kontoren omkring är belysta med en lysrörsarmatur med bara indirekt ljus. Den kromade ytan gör att den smälter in i taket och visuellt blir mindre synlig.

 

På våningen under har en specialtillverkad krona av modernt snitt monterats. Den är gjord med samma armatur som i kontoren.

 

Torget har fått ett helt nytt utseende med glas tak och nya "äggsalar".

 

I torgen ser man hur väl den diskreta belysning lyfter fram den gamla ytterfasaden.

 

Belysningen på golvet kommer dels från stora reflektorer som belyses med metallhalogenspotlight dels från spotlight som är riktade direkt ner.

 

På den här bilden kan man se de stora reflektorerna.

 

I äggsalarna finns det konstverk som är belysta. Följande tre bilder visar hur de ändrar utseesnde beroende på från vilket håll betaktaren ser det.


 

Från allmänhetens vy från torget.

 

Entréhallen på väg mot utgången